Tipy na nejlepší gaučovky

Zveřejněno 19. 2. 2024
Tipy na nejlepší gaučovky

Scénář 1: Parta kamarádů, velký gauč, jedna obrazovka. Co teď?

Scénář 2: Se svou drahou polovičkou jsi už vyzkoušel veškeré možné i nemožné aktivity a pokaždé, když si na chvíli sedneš ke konzoli, dívá se na Tebe Tvá milá plamennýma očima. Co s tím?

Ať Tvou situaci nejlépe vystihuje scénář 1 nebo scénář 2, nezoufej. Máme skvělé řešení: GAUČOVKY! Myslel sis, že gaučový multiplayer už je mrtvý? Chyba lávky. Společné hraní na jednom gauči je historickým základem pro více hráčů. A právě náš seznam dá několik zaručených tipů, jak se zabavit ve více lidech. Nejedná se ale o žádný tradiční žebříček popularity, spíše o naše tipy a doporučení na kvalitní kooperativní zábavu. Jaké jsou teda ty nejlepší gaučovky?

 

It Takes Two

V případě, že hledáš hru pro hraní ve dvou, tak není lepší volby než It Takes Two. Na svědomí ho mají králové kooperačních her, od kterých sis mohl zahrát A Way Out. Tentokrát místo vězňů na útěku si budeš hrát za rozhádaný pár, který se jejich dcera snaží dát zase dohromady.

Aby toho dosáhla, tak svoje rodiče pošle do světa hraček. Stanou se z nich loutky a za doprovodu doktora Hakima se snaží najít společnou řeč. Musíte spolupracovat na překonávání překážek a řešení hádanek, které jsou navrženy tak, že se přes ně bez pomoci toho druhého zkrátka nedostanete.

Hráči: 2

 

Fortnite

Pokud tě láká vyzkoušet Fortnite v režimu spolupráce na rozdělené obrazovce, není lepšího způsobu, jak se do toho vrhnout, než na PS5 s párem bezdrátových ovladačů DualSense. Nejen že si vychutnáš k dokonalosti dovedenou grafickou podobu (na kompatibilních TV v rozlišení až 4K při 60 snímcích za sekundu), ale tvůj ovladač ti navíc umožní okusit hru novými smysly.

Všechny tvé oblíbené zbraně se s každým zmáčknutím spouště probudí k životu. Spoušť odstřelovací pušky reaguje jinak než ta u pistole či samopalu, zatímco zbraně, které vyžadují podržení spouště, oživují ovladač nepřetržitou haptickou odezvou proměnlivé úrovně. 

Hráči: 2

 

EA Sports FIFA 23

Díky technologii HyperMotion využívá FIFA výkon konzole PS5 k dosažení neskutečného fotbalového zážitku a umožňuje ti vytvořit takový herní styl, který se významně podobá tomu, jak fotbalisté na hřišti bojují ve skutečném světě. S bezdrátovým ovladačem DualSense však budeš mít dění na hřišti jako na dlani...

S adaptivními spouštěmi můžeš dokonale procítit následky únavy hráče, protože v návaznosti na klesající výdrž hráče narůstá odpor při jejich stisku. Haptická odezva ti umožní vnímat fyzickou stránku špičkového fotbalu díky unikátním vibracím, které pocítíš, kdykoliv hráči bojují o to, aby byli první u křížných přihrávek, uvolnění i dlouhých pasů.

Hráči: 2-4

 

Call of Duty: Modern Warfare 2

Bojuj společně s ostatními nebo jako jejich soupeř na bojištích řady režimů ve hře Call of Duty: Modern Warfare 2. Zapoj se do týmové hry na mnoha mapách i v režimech pro více hráčů.

Ať už půjde o rychlé, trhavé otřesy při manipulaci s útočnou puškou, nebo následky výbuchů a trosek dopadajících kolem tebe, bezdrátový ovladač DualSense tě vždycky vtáhne přímo do děje. Adaptivní spouště dokážou simulovat různou míru zpětné vazby, která pomáhá vytvářet pocit různého odporu spouště u rozdílných zbraní, a přináší tak přesnější a realističtější herní zážitek.

Hráči: 2

 

Sackboy: A Big Adventure

Další PS klasika. Pletený rytíř se vrací, aby se vypořádal se zlovolnými plány Vexe a jeho pokřivenými nároky na Nápadosvět. V tomhle okouzlujícím dobrodružství se každá ruka navíc hodí, takže přiber pár přátel a společně Vexe nadobro zašijte.

Hráči: 2-4

 

Dirt 5

Série DIRT je dlouhodobě zdrojem některých z nejvíce vzrušujících režimů pro hru více hráčů v žánru virtuálních závodů a ani DIRT 5 v tomto ohledu není výjimkou. Hra nabízí vzácnou možnost hraní na rozdělené obrazovce až pro čtyři hráče najednou, čehož výsledkem mohou být velkolepé závody na více než 70 neskutečných tratích z celého světa. Stačí jednoduše vybrat trasu s vozidlem a vrhnout se přímo do akce.

Hráči: 2-4

 

Gran Turismo 7

Pusť se do ostrých soubojů v dosud nejkomplexnějším provedení skutečného jízdního simulátoru. Usedni za volant více než 400 vozů a vyjeď do 37 světových destinací. Rychlé profičení trati ti zabere kolem pěti minut. Gaučovku si nejlépe užiješ s milovníkem benzínu se stovkami časopisů o autech napěchovaných v garáži.

Hráči: 2

 

Rocket League

Málokterá sportovní hra je tak unikátní jako Rocket League od studia Psyonix. Vývojáře napadlo, že by mohli vytvořit sportovní hru, ve které by do brány po vzoru fotbalu z Top Gearu střílely míč auta. Je to jednoduchý a chytlavý titul, ve kterém se z přátel snadno stanou rivalové.

Hra podporuje až čtyři hráče na jedné konzoli, což vystačí na plnohodnotný zápas a v lepším případě i příjemné herní odpoledne. U Rocket League se naštěstí velké podpory dostává i cross-platformovému multiplayeru, aby si konzolisti mohli zahrát i s hráči na PC.

Hráči: 1-4

 

Overcooked! All You Can Eat

Vezmi dva hrnky shora snímaného dvoupáčkového pohybu, přidej zdravé množství jednoduchých kuchyňských úkolů a vše okořeň kaskádou objednávek a tvarově nestálých úrovní. Bláznivá kooperační hra, ve které vaším cílem bude uspokojit všechny hosty restaurace ve stanoveném čase. Zní to povědomě z prohlížečových klikaček, které jsme mohli zaznamenat už v polovině minulého desetiletí. Zní to jednoduše, ne? Jenže když přísady začnou létat, hrnce přetékat a po kuchyni se ti začne prohánět krysa, začíná krapet přituhovat.

Hráči: 2-4

 

Scott Pilgrim vs. The World

Nic se nehodí ke gaučové kooperaci víc než skrolovací mlátička. A Scott Pilgrim vs. The World: The Game má prostě všechno, co dělá z mlácení neustále přicházejících nepřátel tak skvělou společnou zábavu.

Ve hře s patřičně přitaženým 8bitovým soundtrackem a výtvarným stylem, který vzdává hold komiksovým kořenům příběhu, se stejně jako v kultovním filmu postavíš každému z bývalých partnerů Romany Flowersové v podobě závěrečných bossů. 

Hráči: 1-4

 

Worms W.M.D.

Legendární Wormsy asi není potřeba představovat. Tahle série je prostě nesmrtelná, a i přes veškeré více či méně (spíš méně) zdařilé pokusy o přechod do 3D světa stejně nejlépe funguje 2D klasika. Už v roce 1995 zaujala tahová válka vedená antropomorfními annelidy (jak se vznešeně říká červům) celou generaci. A způsobila nejednu roztržku mezi přáteli.

V dnešní době červi sice rozšířili svůj arzenál nekonvenčních zbraní, ale samotná radost z toho, že si nepřítele zaměříš a trefíš ho z druhého konce mapy, se nezměnila ani o chloupek. 

Hráči: 1-6

 

For The King

Svolej partu a vyzkoušej stolními hrami inspirovaný roguelite zážitek s procedurálně generovanými mapami, úkoly i událostmi, díky nimž nebudou žádná dvě dobrodružství stejná.

Tahové souboje dokážou být dost kruté, takže nečekej úspěch pokaždé, kdy se v království Fahrul vydáš na nové dobrodružství. 

Hráči: 1-3

 

Crash™ Team Racing Nitro-Fueled

Usedni v roli nejznámějšího bandikuta na světa za volant a vrhni se v předělávce playstationové klasiky do ulítlých závodů. Hra Crash Team Racing Nitro-Fueled, věrna svým kořenům, přináší vysokorychlostní závody až pro čtyři hráče na rozdělené obrazovce, a to v řadě různých režimů: jednotlivé závody, poháry, časovky a souboje.

Hráči: 1-4

 

Tricky Towers

Soutěžení o to, kdo postaví největší pomník, je odvěkou lidskou záležitostí. Fyzikální hra Tricky Towers zachycuje podstatu takového soutěživého chování a staví tě až proti třem přátelům, kteří riskantně skládají jeden blok na druhý a bojují o to, kdo se dostane až na vrchol.

Přidej trochu kouzel, kterými můžeš v závodním, survivalovém a logickém režimu svým soupeřům trochu zatopit, a máš dokonalý recept na hodiny zábavy.

Hráči: 1-4

 

Moving Out

Odolej nutkání vtipkovat o tom, že teprve tohle je skutečná gaučová kooperativní hra, a postav se chaosu při stěhování nábytku s přáteli.

Stále absurdnější úrovně mohou zpočátku tvůj postup zpomalit, ale s využitím hrubé síly a fyzikálních zákonů je během chvilky jistě dokážeš překonat. Přidej! 

Hráči: 1-4

 

Tetris Effect: Connected

Výjimečné přepracování klasiky všech klasik. Základní hratelnost v podobě skládání bloků rozmanitých tvarů zůstává z velké části nezměněna (koneckonců byla dokonalá), ale způsob, jakým vizuální a zvukové zpracování reaguje na tvé pohyby, tě zcela jistě uvede do stavu zenu.

Režimy pro více hráčů zahrnují tři varianty hry o skóre 1 vs. 1 a kooperativní režim, v němž až tři hráči kombinují své tetrisové matrice a bojují proti bossům ovládaným umělou inteligencí. 

Hráči: 1-3

 

Death Squared

Pokud si myslíš, že při řešení problémů jsou dvě hlavy lepší než jedna, pak zřejmě neznáš hru Death Squared.

Při procházení jednotlivých úrovní plných nástrah s robotickými avatary po boku je týmová spolupráce a komunikace naprosto nezbytná. Rozdíl mezi úspěchem a rozmetáním tvých robotických přátel na kusy může vězet v jediném špatném tahu. Popasuj se s 80 příběhovými úrovněmi kooperativní hry pro dva hráče nebo 40 úrovněmi v párty režimu pro čtyři hráče.

Hráči: 1, 2 nebo 4

 

Mortal Kombat 11 Ultimate

Jedna z nejbrutálnějších her, která si své jméno vybudovala již v době arkádových automatů. Mortal Kombat je skvělým místem pro řešení sporů, kdy se spolu utkají dva hráči v brutálním souboji. Na první pohled může hra působit zmateně, nicméně má v sobě hromady mechanik a kombinací, díky kterým se můžete postupně zlepšovat.

Vedle skvělého mutliplayeru nabízí také kampaň či singleplayerové bitvy. Ty jsou výborné nejen pro trénink, AI je na vysoké úrovni a dokáže nabídnout příjemnou bitvu. Hra navíc nabobtnala i o filmové postavy a může se spolu utkat například Predátor a Terminátor.

Hráči: 1-2

 

Everybody’s Golf

Připrav se na dlouhé odpaly i jemné doklepávání v roztomile barevném golfovém simulátoru s přístupnými herními možnostmi, které si dokáže osvojit úplně kdokoli. Uprav si svého golfistu či golfistku a prohlédni si volně přístupná hřiště, zahraj si pár duelů s kamarády či kamarádkami nebo se projeď v golfovém vozíku. Hra skýtá spoustu zábavy, i když zrovna nebudeš hrát golf!

Hráči: 1-4

 

Avicii Invector

Chceš si trsnout? Pokud s přáteli hledáš skvělou rytmickou akci, která nevyžaduje další periferie, pak je tahle hra to pravé. Vítej na pódiu Avicii Invector V tomhle hudebním dobrodružství napříč 25 tanečními skladbami vytvořenými se zesnulým hvězdným DJ se spolu se svými přáteli poddáš laserovým paprskům.

Hráči: 1-4

 

Ať se s kámošem, anebo rovnou s celou partou rozhodnete pro jakoukoliv hru, zábava je zaručena!