Uvažuješ o předplatném? Konzole Ti poděkuje!

Zveřejněno 19. 2. 2024
Uvažuješ o předplatném? Konzole Ti poděkuje!

Pokud čteš tyto řádky, nemá smysl Tě vítat ve světě, kde hraní her není jen o ovladačích a obrazovkách. To si může myslet leda tak amatér. Ty už dobře znáš tenhle virtuální svět a všechna jeho kouzla na vlastní ovladač. Proto zpoza herního rohu na Tebe možná vyskakují jiní kostlivci. Koketuješ s myšlenkou, zda si máš koupit herní členství? Vyplatí se Ti? A co vlastně od herního členství můžeš očekávat? Pojďme si to společně shrnout…

 

Členství jako srdcovka

Herní svět není jen o hardware mašině a hrách. Je současně o přístupu ke komunitě, nepřebernému množství her a o exkluzivních výhodách, které členství nabízí v jednotlivých platformách. Předplatné pro hráče se stalo neoddělitelnou součástí herního vesmíru a zcela mění způsob, jakým můžeš prozkoumávat a užívat si hry.

Jak už jsme zmínili, každá herní platforma má svůj typ členství. PlayStation nabízí PlayStation Plus, Xbox má ve své nabídce Xbox Game Pass a Nintendo propojuje své příznivce prostřednictvím Ninetendo Switch Online.

Protože v našich končinách najdeme převážně příznivce PSka a Xboxu, primárně se budeme věnovat výhodám a nevýhodám členství těchto dvou platforem. Pokud jsi ale fanda Nintenda, neboj se nic. Ani Ty nepřijdeš o shrnující info. Jdeme na to!

 

PS Plus vs. Xbox Game Pass

Je lepší předplatitelská služba PlayStation Plus od Sony nebo Xbox Game Pass od Microsoftu? Souboj mezi dvěma nejrozšířenějšími konzolemi rozděluje hráče do dvou nesmiřitelných táborů. Rozhodovat se můžeš podle výhod, které Ti poskytnou předplatitelské služby. S nimi totiž můžeš ušetřit tisíce korun a získat stovky her zdarma. A to už stojí za trochu přemýšlení, nemyslíš?

 

Co nabízí PlayStation Plus?

PlayStation Plus je předplatitelská služba pro majitele konzolí PlayStation 4 nebo PlayStation 5. Existuje ve třech variantách odstupňovaných podle ceny a rozsahu výhod, které svým uživatelům nabízejí. Konkrétně jde o základní PlayStation Essential, zlatou střední cestu PlayStation Extra a nejluxusnější PlayStation Plus Premium. Vybírat můžeš z měsíčnítříměsíční nebo roční varianty.

 

✅ Výhody PS Plus

Základní výhodou předplatného je možnost multiplayer hraní, které si můžeš užívat bez omezení. Hlavním tahákem jsou tři hry zdarma, kterým Sony své předplatitele každý měsíc pravidelně zásobuje. A rozhodně nejde jen tak o ledajaké gamesky, často se ve výběru objeví vskutku skvělá exkluzivita, kterou díky Plusku dostaneš volně k dispozici.

 

❌ Nevýhody PS Plus

Nevýhodou předplatného PlayStation Plus oproti Xbox Game Pass může být o něco vyšší cena prémiového předplatného. U PlayStation Plus máš na výběr ze tří možností. Základní předplatné stojí přijatelných 235 Kč, rozšířené s katalogem her zdarma už ale seženeš za 365 Kč a měsíční Premium za 445 Kč měsíčně.

 

Co nabízí Xbox Game Pass?

Xbox Game Pass je alternativou k PS Plus, která se však v pár drobnostech odlišuje. Stejně jako Plusko nabízí tři úrovně členství – Game Pass Core, Game Pass, Game Pass Ultimate, ale liší se nabídka délky jednotlivého členství. U Game Pass můžeš vybírat z tříměsíční, půlroční nebo roční varianty, kdežto u Game Pass Ultimate jen z měsíční či tříměsíční varianty. Xbox Game Pass Core nahrazuje službu Xbox Live Gold a obsahuje podporu online hraní a osekaný katalog nabízených her.

 

✅ Výhody Xbox Game Pass (alternativa PS Extra)

Hlavním tahákem je kromě online hraní přístup do katalogu více než 100 her zdarma. Jde o široké spektrum všech žánrů a najdeš tu starší i novější kousky. Těšit se můžeš třeba na japonskou RPG sérii PersonaLego Star Wars: The Skywalker Saga, multiplayerovou adventuru It Takes Two nebo hry ze série Need for Speed.

 

❌ Nevýhody Xbox Game Pass

Xbox Game Pass na rozdíl od konkurence od PlayStationu nenabízí měsíční přísun 3 her zdarma, zato 2x či 3x do roka obnovuje svůj katalog her, kde je cca 100 her zdarma a nové neustále přibývají (další ale zase mizí).

 

Srovnání dvou základních předplatných obou služeb nemá jasného vítěze. Každé předplatné má své plusy a minusy. Co se týká nabídek her, vede PlayStation Plus – každý měsíc dostaneš 3 hry zdarma, které navíc většinou bývají větší kvality než v případě Xboxu. Cena je naopak lepší u druhého jmenovaného, pokud se bavíme o základní verzi.

 

Samostatná kapitola Nintendo Switch Online

Nintendo se se svým členstvím přidalo ke konkurenci jako poslední. Jak je z názvu patrné, jde o službu Nintendo Switch Online. Mimo možnosti hrát online nabízí služba i jiné benefity. Nejlákavějším je možnost si zahrát některé klasické hry z NES (Nintendo Entertainment System). Týká se to například Balloon Fight, Dr. Mario, Super Mario Bros. 3, Donkey Kong, Ice Climber, The Legend of Zelda, Super Mario Bros. apod. Tyto hry se navíc dočkaly další péče a je možné je hrát online s jinými hráči. Dalším zajímavým benefitem je možnost ukládat své data na cloud, tedy do online úložiště. To Ti v případě ztráty konzole Switch umožní si své uložené pozice nahrát z internetu.

Tak jako u předchozích členství, i tady máš na výběr ze dvou variant – individuální nebo rodinné členství až pro 8 účtů. Individuální členství si můžeš pořídit jako měsíční, tříměsíční nebo roční, zatímco rodinné jen jako roční.

 

Je nad slunce jasné, že pokud už máš konzoli doma, dobře víš, do jakých vod zaplout. Bylo by nelogické se cpát za hranice Tvého milovaného království. Ale v případě, že konzoli ještě nemáš, výhody členství Ti můžou napovědět, kterým směrem se vydat. Užij si svou hru!